Costs of living in Germany. Our monthly expenses

EN

Exactly one month ago I arrived in Germany, but it feels like I left Moldova so much time ago. On 23rd September I landed here and today I want to retell you, here on blog, how much costs a couple living together in Germany. I will retell you about our costs: what does mean to enter the supermarket just for some stuff and how much we pay for rent. I still convert euro in MDL, in order to compare the prices.)))

RO

Astăzi se împlinește exact o lună de cand mă aflu aici, dar am impresia că sunt atât de departe de modul de viață pe care l-am avut până de curând. Pe 23 septembrie am aterizat în Germania, iar astazi vreau să vă povestesc aici, pe blog, despre costul vieții în doi: despre cheltuielile noastre din această lună, așa încât să vă dați seama ce înseamnă a intra până la magazin și la cât se ridică costurile de întreținere. Recunosc, încă nu mă pot debarasa de obișnuința de a recalcula totul în lei moldovenești. )))

EN

Let’s start with our flat. The rent is 1000 euro per month. Besides that, internet and the light are about 100 euro. The rest of the utilities are included in the rent. Mobile phones: We own three mobile phones and we pay for all of them 260 euro, because the costs include the monthly plan and the price for the iPhones. Two cars. Filling up both cars means about 400 euro. Insurance is another 150 euro for both of them.

RO

Să începem cu gazda. Chiria e 1000 de euro. Utilitățile, mai exact internetul și lumina, alte 100 de euro. Celelalte servicii comunale intră în costul chiriei, pentru că sunt centralizate. Telefonia mobilă. În casă avem trei telefoane mobile, care sunt la abonament. În total 260 de euro. De ce atât de mult? Deoarece în acest preț intră si rata lunară pentru mobilele propriu-zise. Două mașini. Alimentarea celor două, în condițiile în care eu încă nu circul zilnic, ne costă în jur de 400 de euro. Pentru asigurare, care se achită lunar, se consumă alte 150 de euro.

EN

My german lessons. I do german with a Moldovan teacher and each lesson is 10 euro. I do 12 lessons per month. I chose this German Center of Languages from Chisinau. There is  also the possibility to attend the school from the city I live now, where the language is learnt among persons from different countries and the teacher is foreign too. Now I preffer a Romanian speaking teacher.

RO

La cheltuieli de bază eu includ și lecțiile mele de germană. Acum le fac online cu o prefesoară din Moldova, iar ora predată individual – 10 euro. Intr-o lună sunt 12 lecții. Eu am apelat la Centrul de Limbă Germană din Chisinau. Mai există posibilitatea de a frecventa școala de limbi de aici, din orașul unde sunt stabilită, iar germana se învață alături de persoane din alte țări. Eu am preferat deocamdată să am o profesoară care este vorbitoare și de română.

EN

Food. Uhh. It took some time for me to understand that is normal to spend more than 50 euro for the basic products for a week. More than that, we buy daily bread and besides the bread we use to take more and more, especially sweets. I can not make a summary of expenses, but those are about hundreds of euro. Do not forget about the cleaning stuffs, care products and cosmetics… for me.

RO

Mâncare. Uhhh. Mi-a trebuit ceva timp să pricep că e normal să cheltui pentru produsele de bază pentru o săptămână mai mult de 50 de euro. De fapt, pe lângă acele alimente cumpărate o data în saptămână, în fiecare zi mai luăm pâine, iar pe lângă pâine, automat mai prindem ceva de pe rafturi. Mai ales dulciuri.  Îmi este greu să fac un sumar al cheltuielilor pentru mâncare, dar e de ordinul sutelor. Și să nu uităm de produse de curățenie, îngrijire sau cele cosmetice…pentru mine.   

EN

Maicure, pedicure, hair removal and all other stuffs I used to do in Moldova, here are a lot more expensive. I have not tried yet all of them. I did the nails and that costed me 25 euro. Pedicure is about 35 euro.

RO

Serviciile lunare de infrumusețare, cu care eram obișnuită în Moldova, evident, aici sunt mai scumpe. Încă nu am reușit să le încerc pe toate. Manichiura plus acoperire cu lac gel începe de la 25 de euro, pedichiura de la 35.

EN

Clothes. I bought some sport shoes at half price, then some other clothes, heels, a dress, pants and so on. He bought for himself one jacket, sneakers and a sweater. In conclusion, unexpected shopping – some hundreds of euro. By the way, near our house there is a shop where we find a lot of brand clothes sold very cheap. So, we go often there.

RO

Haine. Am prins reduceri, așa că am luat niște perechi de încălțăminte sport pentru mine, la jumătate de preț, apoi niște haine, pantofi, rochie, pantaloni și multe mărunțișuri. El, la rândul lui și-a cumpărat o geacă, adidași, pulover. În concluzie, cumpărături neplanificate, alte sute de euro arse. Ca să vă faceți o idee legată de reduceri, pentru o pereche de adidași am dat 60 de euro, în loc de 120. Pe lângă asta, în apropiere de casa noastră există un magazine de haine de brand, la prețuri foarte mici, așa că apelăm des la el pentru că merită.

EN

Entertainment. That means hanging out or taking dinner at the restaurants. On average, a dinner in two, including dessert and wine is about 100 euro. One hour of bowling costs 35 euro and at the game may participate more persons. Sport. Gym is about 25 euro per month, unlimited. Now, because of coronavirus I have chosen to stay away from places where there are a lot of people, in the same time. That is because the city I live now is a red zone. Moreover, I have the park near my house

RO

Divertisment. Ieșirile în oraș, serile la restaurant tot trebuie luate în considerare. În general, o cină la restaurant pentru doi, incluzând vinul și desertul, ar însemna 100 de euro. O oră de bowling costă 35 de euro, iar la joc pot participa mai multe persoane. Sport. Abonamentul lunar e în jur de 25 de euro, nelimitat. Acum am decis, din cauza coronavirusului, să mă abțin de la activitățile ce implică prea multă lume la un loc, pentru că mă aflu într-o zonă roșie. Mai ales că am parcul la câțiva pași.

EN

Of course, expenses differ from one family to another. We also spent some money on some furniture for our house and we didn’t look very attentive to the prices. By the way, I have a list of some creative ways for saving money, so when I will try the points said in the list, I will share with you my achievements.

RO

Am încercat să vorbesc generalizat, pentru că cerințele lunare diferă de la o familie la alta. Noi am mai dat bani pentru chestii de casă, cum ar fi diverse obiecte de mobilier și ce-i drept nu prea am fost vigilenți la cheltuieli. Am o listă de metode creative de a economisi, așa că îndată cum o pun în practică, vă povestesc despre reușite. Hehe, s-o văd și pe asta. )))

Recommended Articles

21 Comments

 1. Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: patriciapodoleanu.com ?

  WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH:
  – 100% safe for your site
  – real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters
  – visitors from Search Engine (by keyword)
  – visitors from Social Media Sites (referrals)
  – visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…)
  – very low bounce rate
  – very long visit duration
  – multiple pages visited
  – tractable in google analytics
  – custom URL tracking provided
  – boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com

  Thanks, Leo Vroland

 2. Am cautat si eu BALAYAGE si am dat de site-ul asta. Imi place ce ai
  scris si as vrea sa adaug si eu cateva cuvinte.

  Personal am fost la Jovial din Strada Sfânta Vineri, 25,
  București. care au telefon: 0748 149 599 si i-am gasit, cautand evident preturi vopsit par bucuresti
  Vreau sa spun ca am fost multumita si ca merita sa bati drumul
  pana in centru. Am vazut ca au activitate si pe facebook si au si un site misto.

  Pare sau nu a reclama, eu personal am fost super incantata si vreau sa ofer si altora posibilitatea de a alege.

  Incercati si postati si voi parerea voastra despre ei.

 3. Din experienta mea de 2 ani si 2 luni petrecute in Germania pot sa-ti spun ca ajungi sa te ingrijesti de ce maninci, mai putin salam, mai mult cascaval, cumpar avocado care deseori la promoție il prinzi sub 1euro, afine si multe produse eco-bio!! Preturile par mai accesibile ca in Moldova. Important sa ai mereu ocupatie. Stresul este cea mai mare problema!

   1. Stresul l-am avut in familie, dar eu personal m-am simtit bine in Germania! Cind esti barbat si trebuie sa aduci bani in casa si banii primiti la sfirsit de luna nu sunt suficienti chiar si pentru Germania! Dar dupa 6 luni situatia a fost mult mai buna, am cunoscut moldoveni si germani deosebiti, pina astazi tinem relațiile! Daca tot locuiesti in Baden Wuertemberg, iti recomand sa vizitezi Castelul Hohenzolern si Castelul Sigmaringen sunt strins legate de regii României care faceau parte din Dinastia Hohenzolern-Sigmaringen! ar fi un reportaj bun char si ptr români! Din experienta mea de sofer iti recomand aplicatia Radarbot foarte buna contra amenzilor si radarelor! În rest, as fi de parere ca ai putea face reportaje cu moldoveni de valoare sau care au istorii impresionante și care activeaza si louiesc in Germania!

   2. 1 Lucru înainte de a începe ceva în DEU limba germană trebuie de cunoscut , cu limba engleză cam o sa primești negativ din partea nemților macar că ei cunosc ENG 2 Trebuie sa te înscriii la cursurile de limbă GER macar de cunoscut B1altfel e complicat pe muțește + vin multe scrisori care trebuie de rezolvat daca nu îți pui stăruința va fi ffff greu și dureri de cap , în DEU e bine de trăit dar dacă le pui cît mai repede pe toate la punct , chestea de la MDA că las pe mine nu prea merge , vă doresc mult success în ce oraș vă aflați ? Puteți adera la grupul Moldovenii Din Augsburg pe pagina de Facebook!

 4. Pretul pentru asigurarea masinii si pretul la carburant e putin cam ,,umflata,,..Eu circul zilnic si destul de multi km..si nu ma costa mai mult de 90 de eru. pe luna..iar asigurarea in jur de 1000 pe an+impozitul pe drum 120 eur..pe an.

  1. Conteaza masina pe care o conduci si ce consum are, dar si la ce asigurare ai apelat pentru vehiculul tau. In cazul nostru asigurarea e FullCasco. Si apoi, repetat, impozitul difera de masina. Eu nu mi-am propus sa ofer o medie a cheltuielilor oamenilor de aici, ci doar sa povestesc de cheltuielile pe care noi le avem. Multumesc de intelegere!

   1. Nu influenteaza consumul Pkw -ului cu nimic prețul asigurararii😁,poate ai vrut sa spui de capacitatea motorului 😉,dar iarăși sunt o sumedenie de factori care influentează costului asigurării pina si faptul daca tii masina in garaj sau la privat parkplaz,sau o lași unde Iti pică loc un liber

    Succes 😉✌️

 5. Mă bucur să citesc că ești bine🤗❤️ Off…vreau și eu reduceri și magazine de haine la prețuri mici 😅😅

 6. Ca sa te deprinzi cu Valuta din Germania uitete la ei ca la Valuta noastra, dar asta se va primi cind deja vei incepe sa ai venit din Germania sau pur si simplu in EURO, dar pentru evidenta veniturilor si cheltuielilor poti folosi aplicatii de pe App Store (Eu personal asa fac ii foarte comod 🙂 ). Succese in contiuare

   1. Daca pentru iOS: HomeBudget Lite (dar este si pe Android), dar Easy Home Finance este numa pe Android (Eu pe android de aceasta ma folosesc imi pare ma comoda)

 7. Și la noi a fost exact așa 😅, converteam banii și ne părea că 2.50 euro pentru o înghețată era o sumă enormă (cu 10 ani în urma 😅). Succese în continuare și integrare cât mai ușoară!

Leave a Reply

Your email address will not be published.