How it all started: the story behind my coming in Germany

EN

My story began in January 2020, when I met my beloved. I had already thought about leaving Moldova for a master in Italy, but pandemy scared me. Later, I found out that the university I was thinking to apply for does not open the doors this year, due to the same cause. Meanwhile, my relationship with Roman, who is turning 30 in a few days, evolved. In the summer, after a trip in Germany, I decided to quit the job. It was 18th August when I went to my boss and announced him about it. I was thinking that I would be fired right in the same day, but everything went normal. The next month I worked like nothing had happened, but inside I felt a lot of emotions. That is because I was leaving the social statute, the home confort and the awesome month income I was receiving. On the other hand, I knew there is nothing more for me in that position, I had not any aims and the daily monotony was killing me.

RO

Povestea a inceput in luna ianuarie 2020, cand l-am cunoscut pe iubitul meu. Eu deja intentionam in aceasta vara sa aplic la master in Italia, dar pandemia m-a speriat, pentru ca ulterior sa aflu ca anume universitatea la care aspiram nu isi deschide usile in acest an din aceeasi cauza. Intre timp, relatia mea cu Roman, care in cateva zile face 30 de ani, a evoluat. Vara, dupa o calatorie in Germania, am stabilit ca la intoarcerea acasa sa anunt la munca ca imi dau demisia. Era 18 august cand am fost in cabinetul sefului sa ii spun despre decizia luata. Ma asteptam sa fiu data afara cu suturi in fund in aceeasi zi, dar am fost tratata rezonabil. Apoi a urmat o luna in care am muncit de parca nimic nu se intampla, dar in sinea mea se confruntau tot felul de emotii. Asta pentru ca renuntam la statutul social de acasa, la confortul si salariul bun pe care il aveam. Pe de alta parte, stiam ca nu mai am unde evolua acolo, nu mai aveam un scop spre care tinde, iar monotonia zilnica lucru-casa ma sugruma.

EN

In the last days at the past job, some of my superiors made jokes about my leaving, asking me in a sarcastic way what I am going to do in Germany: to wash cars or to do housework. So, I think I am going to gather stories about moldavans who had left their country not because of money, but just aiming for a better life.

RO

In ultimele mele zile la fostul loc de munca, mi s-a intamplat sa fiu ironizata, in fata, de superiori. De exemplu, am fost intrebata sarcastic, in prezenta mai multor oameni, daca plec in Germania la spalat masini sau sa fac mancare “la barbat”. De aici si vine ideea de a aduna, mai tarziu, povesti ale moldovenilor care au plecat din Moldova nu pentru ca mureau de foame, ci pentru un trai de viata mai calitativ.

EN

I came in Germany at the end of September 2020, so some days later I started my online german courses. I had signed the contract with a moldavian school and now I am studying german three times per week. Meanwhile I had done the residence permit and I had bought a car here.

RO

La sfarsit de septembrie 2020 am ajuns in Germania. In cateva zile am inceput orele online de germana. Am semnat contractual de studiere cu o scoala de germana din Moldova si de trei ori pe saptamana fac lectii individuale. Intre timp am facut permisul de sedere si mi-am cumparat si o masina aici.

EN

Now I am learning how to live together. This is a first experience for me. Roman and I spent the weekends outside the city, visiting places. During the week I have no time to get bored. Anyway I have a lot of free time, hence I decided to start a blog. It would be like a journal, where I would retell about my beginning in a country where the language is so …foreign. I will write here about integration, about moldavan, about places and all kind of experiences. I hope to receive advice from you about how is like to start a new life. As well, cheer my up and lets combate together the idea that moldavans live abroad worse than home.

RO

Deocamdata invat sa traiesc in doi, aceasta fiind o prima experienta pentru mine. Eu si Roman ne petrecem mereu weekendurile plecand din oras, vizitand locuri. In timpul saptamanii inca nu am reusit sa ma plictisesc. Pentru ca am mai mult timp liber ca altadata, m-am gandit sa incep acest blog, care sa imi fie si un jurnal al unui nou inceput, intr-o tara in care si limba e departe de romana. Voi povesti aici despre integrare, moldoveni, locuri si tot felul de experiente. Sper si eu la randul meu, sa primesc sfaturi despre cum e sa o iai de la capat si incurajari care sa combata prejudecata ca moldovenii plecati in strainatate decad.

Recommended Articles

61 Comments

 1. XEvil – cel mai bun instrument de rezolvare captcha cu un număr nelimitat de soluții, fără limite de număr de fir și cea mai mare precizie!
  XEvil 5.0 suport mai mult de 12.000 de tipuri de imagine captcha, incluse ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Abur captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 și (DA!!!) ReCaptcha-3 prea.

  1.) Flexibil: puteți ajusta logica pentru captcha unstandard
  2.) Ușor: doar porniți XEvil, apăsați butonul 1-și va accepta automat captcha-urile din aplicația sau scriptul dvs
  3.) Rapid: 0,01 secunde pentru captcha simplu, despre 20..40 de secunde pentru ReCaptcha-2, și aproximativ 5…8 secunde pentru ReCaptcha-3

  Puteți utiliza XEvil cu orice software SEO / SMM, orice parser de password-checker, orice aplicație de analiză, sau orice script personalizat:
  Xevil sprijini cele mai multe dintre bine-cunoscute servicii anti-captcha API: 2Captcha.com, RuCaptcha, AntiGate (Anti-Captcha.com), DeathByCaptcha, etc.

  Interesat? Doar căutați în YouTube “XEvil” pentru mai multe informații
  Ai citit asta – atunci funcționează! ;)))

  XEvil.Net

  Salutări, Lolityrog9124

 2. This paragraph provides clear idea in favor of the new visitors of blogging,
  that truly how to do blogging and site-building.

 3. Revolutional update of captcha solving package “XRumer 19.0 + XEvil”:

  Captchas breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Microsoft, MailRu, SolveMedia, Steam,
  and more than 12000 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 5.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, SERP Parser, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later 😉

  XEvil Net

 4. Daca vrei sa reusesti in blogging iti recomand sa lasi aerele de fifa pe care le ai, multe care vin de la pro tv, si sa fii mai empatica, mai calda si mai deschisa cu cei care te apreciaza!!!

 5. Asa credeam si eu la început ca limba romana este departe de limba germana 😊,dar sunt o mulțime de cuvinte venite din franceza sau latina care sunt chiar foarte asemănătoare!

 6. University. I did the same, 3th one. But i’m still stupid 😒 After 2 years I will start 4th one, in Astrophysics. Maybe that will make me smarter 😑 That’s it , I said it; now I go to stole one more JinTonic from moms bar at 25 years old.

  1. I’m not alcoholic, I just check if Dostoievski was right. Lets call it first research of future Physician.

 7. Ma pregatesc de emigrare in Germania cu tot familionul, sot si 3 copii. Recunosc, mi-i frica de moooor. Dar țin curajul cu dinți, cu speranta unui trai promitator ca si calitate si lipsit de stresul financiar interminabil. Acum citesc tot ce-i legat de emigrare, integrare..
  In acest context, iti doresc echilibru sufletesc si sanatate pe tarîm nou. Astept cu maaare nerabdare sa aflu experienta ta de integrare.

  1. Ilinca, sa ai rabdare cu invatarea limbii, asa incat sa te descurci ulterior. Copiii sunt sigura ca vor prinde limba din mers. Iti doresc bafta si atunci cand iti va fi mai greu sau te vei gandi sa renunti, NU UITA de unde ai pornit si incearca sa privesti fiecare pas facut inainte – ca pe un mic succes, asa incat sa te motivezi! Sper sa ne mai auzim, curand, cu vesti bune despre integrarea ta in Germania!

  2. Nu aveti de ce sa va fie frica. E incredinil de usor, prea usor, de asta nimeni nu se intorc. Pleaca cei de cine aven nevoie. Sigur ca la copii se gindesc. Cind Doctor in stiinte Fizice din MD imi preda online matematica de clasa a 6-a . Te pune pe ginduri la visele copiilor tai, chiar daca nu am copii. In Moldova Einstein ar preda lectii de vioara … 🙁

 8. Felicitari pentru decizie. Imi dau seama ca totusi a fost un pic gteu sa pleci de la televiziune, caci erai o persoana publica si cu carisma, dar exista viata si fara tv. Important sa te adaptezi usor si sa fii fericita!

   1. А правда, что все журналисты мечтают написать роман?
    — Нет, — солгал я.

 9. Patricia tu vei reuși .Nu contează unde te vei afla.
  Păcat că Moldova a pierdut așa persoana.
  Bafta multa!!

 10. “Omul sfințește locul” sunt sigură că în curînd ne vei povesti de succesele tale cu care vei inspira atîția tineri și tinere!
  Baftă, Patricia! Nu înceta să visezi, sa dai dovada de ambiție și sa rămîi TU indiferent de loc, oameni sau împrejurări!!! 🌼

 11. Bravo cum am mai menționat nu te cunosc dar îmi ești foarte simpatica .mult succese atit in viața profesională dar și personală 🤗

 12. Ahhh, am pierdut o persoană atît de atrăgătoare și pozitivă!
  Sper sa te regăsești acolo si sa cuceresti nemții:)
  Totusi , am o intrebare, daca nu era iubitul tău acolo, mai plecai, si unde ?
  Baftă multă!

  1. Salutare. Eu nu m-as fi imaginat niciodată in Germania, mai degrabă in Italia, cum am spus și in textul de mai sus. Totusi, finalitatea a fost alta, pentru ca așa au decurs lucrurile și m-am indragostit. Dar da, oricum intenționăm sa plec.

 13. O persoană ca tine Patricia va reuși oriunde sa-și îndeplinească scopul pus, deci la sigur intr-o țară cu atîtea oportunități. Îți urmări pașii pentru a învață de la tine, ca la sigur o sa ne deschizi multe use închise pe parcurs. Succes

 14. Niciodată nu am crezut că o să îmi placă de cineva atât de tare de pe social media😍
  Îți doresc mult succes,să îți îndeplinești visele și noua viață să îți aducă noi experiențe🥰

 15. Peste hotare ai mai mare perspective să evoluezi.. doar să vrei!..la mulți le este frică deoarece tre să muncească pentru a ajunge la obiectivele propuse! Eu cred in tine Patricia! Cred că vei cuceri Germania! ❤️

  1. Decad… cei care nu au scopuri și tind spre Nimic…cei care nu cred in ei si cei care se mulțumesc cu “ce da Dumnezeu”. A face o schimbare in viața nu se rezumă întotdeauna la faptul ca, aici Acasa nu ai ce minca dar, vrei și tinzi sa obții mult mai mult intr-o țară care iti oferă mult mai mult. De ce? Pentru ca, ai încredere în forțele proprii și nu în vorbele spuse aleatoriu de altii…Succese mari!!! Cu mare drag am citit🥰🥰🥰

Leave a Reply

Your email address will not be published.