Studiile în Italia. Master în Comunicare

Cu Daniela Caraiman ne cunoaștem de la liceu, pentru că am învățat în aceeași instituție. Parcursul ei profesional eu chiar îl văd inspirațional. Ea a reușit să se facă remarcată în Moldova, muncind pentru revista VIP, apoi activând atât în jurnalism, cât și în comunicare pentru alte companii. La un moment, Daniela a plecat în Italia, pentru a face Masterul în Comunicare. Și acolo a muncit, la o companie media recunoscuta cel puțin european – Sky Italia, unde a fost asistent de productie.

Eu de vreme bună o urmăresc pe Instagram și mă entuziasmează tot ce ține de cariera ei, pentru că o văd un model de motivație. O să vă convingeți de același lucru citind rândurile de mai jos. Daniela povestește despre cum e să fii studentă la Comunicare într-un oraș unde marile branduri știu la greu ce înseamnă să faci Publicitate și Comunicare.

Cursurile studiate

In cei doi ani de Magistrale in Comunicare, am avut parte de un amalgam de emotii: entuziasmata de acumulul de informatii pe care-l auzeam zilnic, dar si de cealalta parte, emotii combinate cu mult stres si frica. Dar hai sa nu ma lungesc prea mult cu introducerea, am sa-ti marturisesc ca tot ce am avut in program pe parcursul acestor doi ani a fost intrigant pentru mine, si asta pentru ca pana acum, cel putin eu nu studiam la Jurnalism obiecte din domeniul Cinematograiei Internationale, Artei sau translingvisticii si aceste informatii de cultura generala, mi-au starnit curizitatea,  mai ales, cand la cateva lectii am discutat si de operele lui Brancusi, impactul operelor si promovarea culturii romanesti peste ocean.

Dar totusi, un top al celor mai interesante obiecte ar fi: laboratorul practic de Storytelling (arta de a povesti) si comunicare digitala unde am exersat realizarea a peste treizeci de istorii pentru companii, branduri in scopuri diverite ghidati de  persoane care ocupau pozitii precum Content Marketing Specialist pentru companii precum Disel, neaparat trebuie sa mentionez cursul de publicitate unde am analizat istoricul si evolutia publicitatiilor realizate in Italia pe parcursul timpului dar si a trebuit sa intervenim cu modificari argumentate in cazul gafelor (de ordin politic, cultural sau moral), ca in cadrul campaniei video realizate de D&G cu scopul de a promova prezentarea de moda ce trebuia sa aiba loc la Shanghai pe 21 noiembrie 2018, ce a fost vazut drept o ofensa, fiind nevoiti sa anuleze spectacolul si sa-si prezinte scuzele in mod oficial catre statul Chinez, in astfel de exercitii practice se solicita scrierea unui model de mesaj pentru comunicatul de presa dar si o varianta imbunatatita  de spot.

Un alt obiect tare aproape sufletului meu a fost istoria sociala a spectacolului, dupa primele lectii a acestui curs, mi-a venit idea de a crea o mini rubrica pe instagram in care povesteam zilnic o curiozitate legata de: bunele maniere, jocurile online, radio sau dieta mediteraneana, etc. si asta pentru ca, acest curs era o enciclopedia. Pe langa lucruri studiate din lumea spectacolului, de la apariatia telegrafului, telefon pana la jocurile online si retele sociale, acest curs consta si in multe intalniri cu profesionisti, iesiri in muzee, organizarea diferitelor conferinte de presa, participarea la prezentarile de moda Milano Fashion Week dar si multe alte evenimente legate de domeniul modei dar si a comunicarii.

Termin acest top cu inca o favorita, cu toate ca si cursurile precum cel de studiul  imaginii, cel de filmiologie sau cultura giornalista le vad esentiale, zic ca teoria si tehnicile comunicarii radio-televizive merita sa incheie acest top. Am scris multe grile de emisie, realizat jingle-uri pentru rubrici sau promo-uri dar si am avut ocazia sa cunoastem din interior cum se realizeaza in cele mai mici detalii emisiuni  realizate de catre institutia publica italiana Rai.

Locul practicii în cursurile predate

In primul rand, pentru ca toate cursurile enumerate au fost sustinute de profesori care exercitau meseria pe care o predau, astfel incat totul se petrecea in modul practic chiar direct la ore. Drept ca aprimele lectii incepau mai mult cu baza teoretica, de atlfel, lucru necesar pentru a parcurge traseul mai departe. Cu toate ca toata teoria trebuia studiata individual din bibliografia examenelor.

Dupa cum scriam si anterior, la fiecare lectia erau anuntate diverse evenimente din saptamana din domeniu social sau cultural unde puteam obtine acreditare astfel incat sa nu inventam noi situatii dar sa le traim. Pentru unele obiecte era necesar sa citim zilnic ultimele stiri si sa le discutam la ore, la altele sa mergem in muzee si sa vedem toate expositiile temporare, pentru altele am privit toate filmele realizate de initiativa Planul Marshall dar si cele prin care se prezenta istoria Italiei in diferite regiuni ( botez, moarte, sarbatori) si asta pentru ca in realizarea unei emisiuni, a istoriei unui brand, a unei campanii publicitare trebuie sa cunosti toate aspectele ce definesc aceasta cultura, de la domeniul artei, la cel culinar sau politic.

Dar nimic din ce am mentinat anterior nu se compara cu experienta practica obtinuta in cele 3 – 6 luni  de stage pentru a ontine cele 6 credite necesare. Drept ca oportunitatea trebuie sa o gasesti singur in functie de interesul tau, cineva se regaseste in marketing, alcineva vrea sa faca editorie sau alcineva post productie, important e ca acest stage si activitatile pe care le vei desfasura sa fie recunoscute de catre universitate. Asa am avut posibilitatea sa activez pe cateva zile in echipa Rai Tech, unde am lucrat cu archivele de la rai pentru coelctarea unor fragmente videouri din cadrul unor emisiuni realizate in perioada anilor 80-90. Posibilitati de invatare sunt multe, important e sa iti mentii viu mereu interesul si sa te implic mereu.

 De la Jurnalismul de la Chișinău, la Comunicarea de la Milano

Eu sunt un om curios de felul meu si tocmai de asta, imi amintesc ca si acasa eram mereu cu temele pregatite si plus la asta, exersam deja la modul practic ceea ce studiam. Acasa a fost mai simplu pentru mine, in primul rand din punct de vedere psihologic, fara bariere de comunicare, fara cele culturale si poate ca, acasa e mai simplu sa te faci remarcat pentru ca si concurenta e mai mica iar cei care au darul scrisului si a vorbitului se descurca la un examen chiar si atunci cand nu au plans deasupra cartiilor.

Cine are interes, invata si in Moldova si o va face oriunde in lume. Aici doar volumul materialelor de studiat e mai mare, fiecare profesor sugereaza un minim de cinci carti adaugatoare pentru pregatirea teoretica a examenului, pe langa asta mai ai si 60-80 de teme deja discutate la ore, si deja lucru practic pe care trebuie sa-l prezinti. Plus la asta eu nu aveam o baza de limba italiana si a trebuit sa o invat din mers in timp ce studiam filozofia la unviersitate, iar cursul meu de magistrale este o continuare a cursului de licenta cum ar fi la noi, iar odata ce eu nu l-am indeplinit in Italia, mai mereu eram nevoita sa recuperem informatii de asta, efortul si sacrificiu meu era uneori dublu sau triplu fata de alti colegi.

Clar ca se diferentiaza dar asa cum eu am incheiat studiile prin 2014, inteleg ca si acolo multe s-au schimbat si nu ar fi corect din partea mea sa scriu despre ce nu stiu. Diferentele de cursuri sau metodele de studiu le-am caracterizat, si cred diferenta se observa si mai mult la nivel interactiunii umane, aici oamenii sunt mai liberi si intervin pe zece ori daca nu au inteles clar un concept, tin la idea de grup si comunicare sociala, si  asta pentru ca si multe activitati practice universitare se realizeaza in echipa dar asta se observa si prin dorinta lor de a iesi impreuna la lansare de carte, vizita in muzeu sau de ce nu, la un aperitiv. Nu exista dicriminare pe criterii de sex sau varsta, daca visul cuiva e sa studieze secretele publicitatii la 70 de ani, se poate inscrie la universitate fara probleme. De atfel, in cursul meu cam 30% dintre colegi aveau varsta trecuta de 45 de ani. Eu numesc asta integrare in adevaratul sens al cuvantului.

Comunicarea in Italia. Teme tabu

In ultimii ani, Italia a depasit multe tabuuri si stigme legate de lumea feminina sau homosexuali, comunicand printr-un limbaj franc despre subiecte “incomode” care sunt deja tratate cu normalitate si naturalete. Spun ei ca doar prin educare poti cresce gradul de constientizare si schimbarea perceptiilor.

Spre exemplu: in 2019, apare prima reclamă despre tampoane în care sângele menstrual nu este un gel albastru sau verde, dar un  lichid de culoarea sangelui. A fost creat de Bodyform (cunoscut sub numele de Nuvenia) și este un clip de aproximativ douăzeci de secunde care face parte din #BloodNormal, o campanie digitală care, potrivit mărcii, își propune să dezvăluie tabuul etern al ciclului menstrual, susținând firescul său absolut, fara complexe de jena sau timiditate fata de acest subiect.

Plus la asta, in ultimii doi ani tot mai des in filme, emisiuni sau campanii publicitare sunt tot mai prezente persoane de culoare, de alte nationalitati si se tinde spre egalitatea minoritatilor sexuale.

Cu toate acestea, pentru jumatate din famiilile italiene temele sexuale raman a fi un tabu si asta pentru ca in Italia exista decalaj informational intre Nord si Sud, in timp de in nordul tarii se discuta problema sexului in scoli, in Sud exista sunt mai putine oportunitati de a participa la astfel de discutii specifice (scrie presa italiana, sa nu fie interpretat ca o parere personala) din considerent ca nu am atat de multa experienta de viata aici ca sa cunosc toate aspectele.

Atmosfera, spiritul de munca la job

Cam 71% dintre lucrătorii italieni – conform sondajului Randstad Workmonitor realizat în 34 de țări – răspund la apeluri telefonice, e-mailuri și mesaje de lucru chiar și în afara programului de lucru iar asta deja vorbeste mult despre implicarea acestora in sfera profesionala.

Sunt foarte perfectonisti in ce fac si cum fac, mai ales in Milano, unde majoritatea persoanelor sunt tare axate pe realizarea pe planul profesional in schimb, in sudul Italiei, oamenii sunt mai atasati de conceptul de familie. Cu toate ca sunt perfectionisti si implicati psihologic si sufleteste in tot ce realizeaza pe parcursul zilei de munca si ne-ar parea distanti la prima vedere, eu ii consider tare comunicativi si prietenosi, am avut norocul sa lucrez in colectiv de persoane cu minim 15 ani mai mari ca mine, care pe langa faptul ca mi-au fost mentori, am legat cu ei prietenii care dureaza pana astazi. Clar ca am avut si experiente mai deocheate, dar sunt putine exemple si vreau sa cred ca vor fi din ce in ce mai putine.

Ce să învătăm de la angajații/angajatorii italieni

Poate ar fi cazul sa ofere mai multa incredere angajatilor, mai ales a celor tineri, sa le recompenseze entuziamul, initiativa si sa le ofere posibilitatea de exprimare. Cel putin din propria experienta am inteles ca ei iti propun un meniu cu multe optiuni pentru nici de cum o reteta pe care trebuie sa o urmezi.

In echipa mea, Smart working-ul exista si inainte de pandemie, astfel incat de 1-2 ori pe saptamana aveai luxul de a lucra de acasa fiind conectat mereu la tot ce se intampla in birou, acum și despre reuniunile creative îmbinate cu relaxare: unele sediii și chiar etaje au săli de reuniune cu mese de joc și alte detalii de decor care îți cheamă creativitatea: pereți-table pe care poti face notițe trăsnite, săli speciale unde poți vorbi la telefon fără să deranjezi sau să fii deranjat, săli cu televizoare și canapele ca să tragi un pui de somn dacă simți nevoia, peste tot plante verzi și multă lumină naturală. Munca în echipă și confortul personal pentru ei sunt esențiale. Pe langa asta si cresterea profesionala, in fiecare luna iti poti alege numarul de cursuri gratuite pe care ai dori sa le urmezi, in afara celor obligatorii ( spre exemplu, limba engleza, excell sau photoshop). Confortul oferit mai include si controale medicale la pediatric si oculist odata la 3-6 luni, sala de sport si cabine de dus, astfel incat sa te simti proaspat la birou ori de cate ori simti nevoia.

Recommended Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.